Dag 9 - Een ode aan Steve Irwin
12 september 2025 - Moran, Wyoming, Verenigde Staten
Vandaag stond er een dag in het nationale park van Grand Teton op de planning. Bij de briefing van gisterenavond over de dag van vandaag wordt er één ding duidelijk: er kunnen wilde dieren gespot worden. Als een waardig team met Edwin als ranger, Thomas als navigator en Esther als fotografe zullen wij proberen het nalatenschap van Steve Irwin waardig in te vullen. In ons onderstaande lijst van de te-spotten dieren kunt u de resultaten vinden. Wij hebben deze opgesteld aan de hand van een biologische, wetenschappelijk onderbouwde bron, waar Freek Vonk nog een puntje aan kan zuigen: ChatGPT.
De resultaten:
Elk (Wapiti)
De elk staat bekend als de grote versie van het edelhert. Het gewei is groot en zou dus makkelijk te spotten moeten zijn. Ondanks het feit dat een harde wind van één de teamleden lijkt op dat van de lokroep van de elk hebben we geen geluk gehad met het vinden.
Resultaat: Niet gespot
Moose (Eland)
Sinds 2021 staat de moose hoog op het lijstje van Team Prijs om gespot te worden. Met een mogelijke hoogte van meer dan 200 centimeter is de moose een grote kanshebber om gezien te worden. Deze is vaak te spotten aan de oevers van rivieren en beekjes. De term “vaak” is relatief. Resultaat: Niet gespot
Pronghorn (Gaffelbok)
De pronghorn is het snelste landdier in de VS, met een maximumsnelheid van 55 mph. De conclusie is dat de pronghorn te snel is om met het blote oog te kunnen volgen. Resultaat: Niet gespot
Bison (kit)
De bison is het zoogdier waar onze ranger zich enorm op verheugde om te zien. Volgens onze nauwkeurige berekeningen is de bison in Grand Teton veelvuldig aanwezig en te zien. Te missen zijn ze ook niet met het enorme lichaam. De enige bison die vandaag gespot is, stond op de menukaart van ons restaurant als hamburger. Resultaat: Niet gespot
Bear (Grizzly en/of Zwarte Beer)
Bij de briefing kwam het volgende ezelsbruggetje al snel naar voren, wat je moet doen als je oog-in-oog komt te staan met een beer. “If it’s black, fight back. If it’s brown, lie down”. Ondanks de vele waarschuwingen (zie foto), de roep van onze fotografe voor bearspray en het handige ezelsbruggetje, is dit helaas niet nodig geweest. Resultaat: Niet gespot
Fluitzwaan
De fluitzwaan zorgde vanochtend bij onze tweede briefing voor wat hilariteit. De naam van deze vogel komt vooral van het fluitende geluid dat zijn vleugels maken bij het vliegen en dus geen vogel die de fietsscène van Turks Fruit nafluit als hij een ommetje vliegt. We kunnen niet bevestigen of hij dit laatste wel of niet doet.
Resultaat: Niet gespot
White pelican (witte pelican)
De white pelican is een veelvoorkomende vogel in Grand Teton, volgens onze bronnen. Onze ranger had sterke twijfels of de beesten wel aanwezig zijn in Grand Teton. We hebben het moeten laten bij de herinneringen van pelikanen in Mexico. Resultaat: Niet gespot.
Wij geven de hoop niet op en zullen onze ogen morgen richten op de flora en fauna van Yellowstone Park. Dan zal er uiteraard weer een nieuwe update volgen!
Lilian:12 september 2025😂😂😂
Han:12 september 2025Haha geweldig!