Dag 5 Bosnië en Hercegovina: van UWV, via de EU en bruggen naar de Heilge Maagd Maria

7 september 2024 - Mostar, Bosnië en Herzegovina

Vandaag rijden we naar Mostar in Bosnië en Hercegovina, een wat langere trip van 1,5 uur waardoor we de auto beter leren kennen. Hij (een Jeep Compass) rijdt als een tierelier maar geeft om de haverklap geluiden maar onduidelijk is waarom. Te hard, te zacht, te dicht op een ander, te dicht bij de lijn in het midden, geen ontvangst van radio signaal, het kan van alles zijn. We weten het niet en tasten in het duister. Maar wel constant geluiden. Het deed mij (even) denken aan mijn lieve collega’s van het UWV die het zwaar voor de kiezen krijgen. Met langdurig een flinke onderbezetting door bezuinigingen en een krappe arbeidsmarkt hebben we daar ook langere tijd een soort van piepsysteem gebruikt. Wie belt krijgt geld. Ondanks de onderbezetting hebben we de zaken qua doorlooptijden eindelijk een beetje voor elkaar en dan nu de negatieve berichtgeving van de afgelopen dagen. Heel veel geluid uit vele hoeken maar net als wij vandaag met de geluiden in de auto, tast iedereen nog in het duister hoe groot het probleem is en wat de gevolgen zijn.

Op de weg naar Mostar reden we over een fantastische brug, de Peljasic Bridge uit 2022. En zagen we de Hercegovina brug (100 meter hoog) die 3 dagen geleden geopend is. Wat een geweldige bouwwerken, zoek maar eens op YouTube. Maar ook: bouwkosten van de 1e € 420 miljoen en van de 2e € 320 miljoen. We lazen dat het land sinds 2022 kandidaat-lidstaat van de EU is. Mmmh zou daar het geld vandaan komen? En zo ja: waarom hoort het land qua belbundel dan niet tot de EU en moesten we de hele dag van wifi-plek naar wifi-plek? En offline met Google maps hannesen om de weg naar, in en van Mostar te vinden?

Mostar is trouwens een leuke, kleine toeristische stad met natuurlijk de Stari Most (oude brug) als wereldberoemde trekpleister door de verwoesting in 1993 tijdens de Kroatische-Bosnische oorlog. Springers van de brug hebben we niet gezien, wel jongens die aangeven te springen als er voldoende betaald werd. Dat was blijkbaar niet het geval. En op de brug zelf was het spitsuur.

Na een paar uur zijn we doorgereisd naar Medjugorje waar we overnachten in een spiksplinternieuw bungalowpark. Perfecte kamer 50 meter van het zwembad waar naast ons nog 4 mensen waren. Dat is erg weinig voor zo’ n groot zwembad met ik denk wel 100 ligstoelen. En best frappant omdat het 30 graden Celsius is. Maar wij vonden het heerlijk relaxed na een paar uur geslenter in Mostar.

Bij binnenkomst in het stadje viel ons oog op een Maria-beeld. We lezen net dat er sinds 1981 meerdere Maria-verschijningen zijn geweest, wel 35000. In 2019 heeft de RK-kerk kerkelijke bedevaarten toegestaan en zijn er al meer dan 25 miljoen bezoekers geweest. Komt op een 2e plek na Lourdes. Wisten we niet.
We gaan zo uit eten, mocht ze verschijnen dan lezen jullie dat morgen natuurlijk terug.

Maar we hopen eerlijk gezegd meer en achten de kans groter dat we Nederland tegen jawel Bosnië en Hercegovina op tv zien.

1. Kitty Bloem:
    7 september 2024
    Prachtig daar! Mooie reis!